Як контролюється якість та безпечність харчових продуктів?

Сьогодні на сторінках журналу People UA ми розповімо про діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, про повноваження територіального управління Держпродспоживслужби, зокрема продовольчу безпекуяк один з напрямів її діяльності, а також аспекти взаємодії з бізнесом. Читайте відповіді на усі актуальні питання щодо роботи Управління від керівника Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолія Степановича Тимофіюка.

Як контролюється якість та безпечність харчових продуктів працівниками управлінняДержпродспоживслужби у Волинській області?

У 2018 році набув чинності Закон України «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», відтак контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти гармонізований із законодавством Європейського Союзу і до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України здійснювався інспекторами Управління без попереджень суб’єктів господарювання, однакце не стосувалось аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), який проводиться за умови повідомлення суб’єкта не пізніше ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу. Це пов’язано з необхідністю підготувати потрібні документи та участь працівників, які відповідають за впровадження системи на потужності.

Також однією з новацій даного закону є те, що у разі надходження обґрунтованого звернення від громадянина про порушення у сфері безпечності харчових продуктів позапланові перевірки здійснюються без отримання будь-яких погоджень, що дозволяє оперативно реагувати на звернення фізичних осіб та проводити усунення порушень з боку суб’єктів господарювання.

З 24 лютого 2022 року функції Держпродспоживслужби були дещо обмеженими, однак на сьогодні Управління забезпечує проведення державної реєстрації потужностей операторами ринку, що вимагається відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» видачу експлуатаційних дозволів, проводяться інспектування та інші заходи державного контролю в межах визначених Законом про державний контроль та нормативно-правовими актами.

У підпорядкуванні Головного управління Держпродспоживслужбиперебувають 4 районні державні лікарні ветеринарної медицини, які забезпечують проведення діагностичних, профілактичних та лікувальних заходів домашніх та сільськогосподарських тварин, що в комплексі забезпечує епізоотичне благополуччя області і країни в цілому.

Також в області функціонує Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби з двома філіями Володимирською та Ковельською, які забезпечують проведення діагностичних досліджень зразків відібраних харчових продуктів, кормів, води, патологічного матеріалу для виявлення хвороб тварин.

Нині Управління має на контролі близько 15 000 потужностей операторів ринку харчових продуктів в області: магазини, ресторани, ринки, підприємства, які виробляють і реалізовують харчову продукцію. Серед яких і об’єкти критичної інфраструктури продовольчої галузі.

Як вплинуло введення воєнного стану на території України на роботу Держпродспоживслужби?

Повномасштабне вторгнення росії в Україні внесло зміни не лише у життя людей, а й на сфери Держпродспоживслужби. Для функціонування економіки країни під час війни Урядом припинено проведення планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю).

Для виробників харчових продуктів з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні запроваджено певні спрощення щодо маркування продукції власного виробництва внаслідок вимушених змін рецептури, які пов’язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини. Такі спрощення введені на період дії воєнного стану.

Однак виробники повинні забезпечити надання обов’язкової і виключно достовірної інформації на маркуванні харчового продукту стосовно назви харчового продукту; кількості харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;мінімального терміну придатності або дати «вжити до»;переліку речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість (за наявності).

Основними викликами для Управління і служби в цілому залишається підтримання відкритості і довіри від бізнесу, забезпечення контролю за якістю і безпечністю продукції, яка перебуває в обігу на внутрішньому ринку та безперебійної сертифікації вантажів, призначених для експорту.

Працівники Управління під час дії правового режиму воєнного стану сумлінно ставляться до своїх обов’язків і завжди готові надати допомогу громадянам в межах компетенції служби.

Для отримання консультацій (роз’яснень), допомоги в оформленні звернень про порушення прав необхідно звернутись до Головного управління за адресою: м.Луцьк, вул.Поліська Січ,10 або вул.Мирослава Скорика,10 В, за телефонами: (0332) 72-93-81, (0332) 77-24-04, або подати електронне звернення на e-mail: post@voldpss.gov.ua